سیستم Universal Transverse Mercator (UTM)


سیستم Universal Transverse Mercator (UTM)

سیستم UTM یک سیستم مختصات جهانی است که بر اساس پیش بینی‌های مرکاتور عرضی ساخته شده است. برای نقشه برداری توپوگرافی توسط کمیته نقشه برداری سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۲ توصیه شد و به طور گسترده برای نقشه‌های توپوگرافی در مقیاس بزرگ، تصاویر سنجش از دور و پایگاه‌های داده زیست محیطی و منابع طبیعی در GIS استفاده شده است. تقریباً تمام دستگاه‌های GPS اجازه می‌دهند مکان‌ها با مختصات UTM ثبت شوند. سیستم UTM سطح زمین را به شصت ناحیه شمالی – جنوبی تقسیم می‌کند که از عرض جغرافیایی ۸۰ درجه جنوبی تا ۸۴ درجه شمالی، هر کدام عرض ۶ درجه طول (شکل ۲-۱۵) از ۱ تا ۶۰ به سمت شرق شماره گذاری می‌شوند و از طول جغرافیایی ۱۸۰ درجه شروع می‌شوند. به عنوان مثال، منطقه ۱ از طول جغرافیایی ۱۸۰ درجه تا ۱۷۴ درجه غربی و دارای یک نصف النهار مرکزی در ۱۷۷ درجه غربی است. منطقه ۵۰ از طول ۱۱۴ درجه تا ۱۲۰ درجه شرقی امتداد دارد و نصف النهار مرکزی آن در ۱۱۷ درجه شرقی واقع شده است.

هر یک از شصت ناحیه UTM بر روی یک برجستگی عرضی مرکاتور ترسیم شده است، که فاصله ای با دو خط استاندارد موازی و تقریباً ۱۸۰ کیلومتر از هر طرف نصف النهار مرکزی است. نصف النهار مرکزی و استوا در هر ناحیه به دو خط مستقیم عمود بر هم میباشند که محل تقاطع آنها مبدأ واقعی منطقه است. با این حال سیستم‌های مختصات به طور جداگانه برای مناطق شمالی (تعیین شده به عنوان N) و مناطق جنوبی (تعیین شده به عنوان S) تقسیم بر خط استوا ایجاد می‌شوند.

به منظور اجتناب از مختصات منفی، شرق کاذب ۵۰۰۰۰۰ متری برای هر دو منطقه شمالی و جنوبی اعمال می‌شود. منطقه شمالی دارای شمال کاذب صفر است، در حالی که منطقه جنوبی دارای شمال کاذب ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ متر است. به عبارت دیگر در ناحیه شمالی، مختصات شرقی و شمالی از یک مبدأ کاذب که در خط استوا و ۵۰۰۰۰۰ متری غرب نصف النهار مرکزی منطقه قرار دارد، اندازه گیری می‌شود. در منطقه جنوبی، مختصات شرقی و شمالی از یک مبدا کاذب در ۱۰۰۰۰۰۰۰ متری جنوب استوا و ۵۰۰۰۰۰ متر غرب از نصف النهار مرکزی آن تعیین می‌شود.

UTM مطابق با حداقل اعوجاج ناحیه در هر منطقه است. ضریب مقیاس نصف النهار مرکزی یک منطقه UTM 0/9996 است. دو خط استاندارد موازی نصف النهار مرکزی دارای مقیاس ۱ هستند. فاصله و جهت بین دو نقطه در یک منطقه UTM را می‌توان با دقت یک قسمت در ۲۵۰۰ اندازه گیری کرد. خطا و اعوجاج برای مناطقی که بیش از یک منطقه UTM را پوشش می‌دهند، افزایش می‌یابد. بنابراین UTM برای مناطقی که دو یا چند منطقه را پوشش می‌دهند طراحی نشده است و برای نقشه‌برداری از قاره یا کل منطقه کشور مانند ایالات متحده آمریکا، کانادا، استرالیا، چین یا روسیه مناسب نیست (جدول۲-۲ پیش‌بینی‌های نقشه توصیه شده برای این کشورها  را ارائه می‌دهد).

شکل ۲-۱۵ سیستم مرکاتور عرضی جهانی

UTM بر اساس یک مدل کروی از زمین است. بسیاری از کشورها بر اساس داده‌های رسمی از مناطق UTM محلی را برای مطابقت بیشتر با نیازهای خود استفاده می‌کنند. به عنوان مثال در استرالیا، Map Map of Australia 1994 (MGA94) سیستم مختصات UTM را برای مناطق UTM محلی (منطقه UTM 49S تا منطقه UTM 56S) با استفاده از بیضوی GRS80 بر اساس داده GDA94 ارائه می‌دهد. سیستم مختصات UTM نیوزلند در حال حاضر بر اساس داده ژئودتیک نیوزیلند ۲۰۰۰ (NZGD2000) است. مناطق UTM محلی (منطقه UTM 7N تا UTM منطقه ۲۲N) در کانادا از سیستم مختصات بر اساس داده‌های آمریکای شمالی ۱۹۸۳ (NAD83) استفاده می‌کنند.

داده‌های مکانی از منابع مختلف ممکن است از نقشه‌های مختلف یا سیستم‌های مختصات پیش بینی شده استفاده کنند. قبل از یکسان سازی، آنها باید به سیستم مختصات مشترک پیش بینی شده تبدیل شوند. توانایی تبدیل داده‌های مکانی به سیستم مرجع مشترک یک نکته مهم در GIS است. بسته‌های نرم افزاری GIS به طور کلی توانایی تبدیل بین سیستم مختصات جغرافیایی و سیستم مختصات پیش بینی شده یا بین سیستم‌های مختصات پیش بینی شده را فراهم می‌کند. کادر ۲-۲ نحوه به دست آوردن اطلاعات در مورد سیستم مختصات پیش بینی شده مورد استفاده با یک لایه داده در ArcGIS را نشان می‌دهد و ابزارهای اساسی موجود در ArcGIS را برای تعریف، تبدیل و سفارشی سازی سیستم‌های مختصات معرفی می‌کند.

کادر ۲-۲ سیستم‌های مختصات پیش بینی شده و ابزارهای برنامه ریزی در ArcGIS PRACTICAL

سیستم‌های مختصات پیش بینی شده در ArcGIS بر اساس تعدادی پارامترهای طرح ریزی مانند نصف النهار مرکزی، خطوط استاندارد، عرض جغرافیایی مبدأ طرح، عامل مقیاس، شرق کاذب، شمالی کاذب، واحدهای اندازه گیری (معمولاً بر حسب متر یا فوت) و GCS مرتبط تعریف می‌شوند. ArcGIS با طیف گسترده ای از پیش بینی‌های نقشه از پیش تعریف شده یا سیستم‌های مختصات پیش بینی شده نصب شده است که می‌تواند برای تعریف سیستم مختصات پیش بینی شده برای لایه‌های داده ای که مناطق مختلف جغرافیایی یا کل جهان را پوشش می‌دهد، استفاده شود (ماهر، ۲۰۱۰). مقادیر پارامترهای سیستم مختصات پیش بینی شده برای یک لایه داده اغلب در یک فایل طرح ریزی مرتبط با آن ذخیره می‌شوند.

شناسایی سیستم مختصات پیش بینی شده مرتبط با یک لایه داده

ArcMap را با یک نقشه خالی جدید شروع کنید.

بر روی add data کلیک کرده و یک لایه داده از مسیر زیر اضافه کنید. (هر لایه در geodatabase همان سیستم مختصات پیش بینی شده را دارد که در فایل طرح ریزی آن تعریف شده است).

C:\Databases\GIS4EnvSci\VirtualCatchment\Geodata.gdb

۱)       روی نام لایه در فهرست مطالب راست کلیک کنید. در منوی باز شده Properties را انتخاب کنید.

۲)       در کادر محاوره‌ای Layer Properties، روی تب Source کلیک کنید. اطلاعات مربوط به سیستم مختصات پیش بینی شده مرتبط با لایه در پانل ظاهر می‌شود. اطلاعات در سه بخش نمایش داده می‌شود: نام سیستم مختصات پیش بینی شده، پارامترهای طرح ریزی نقشه ای که استفاده می‌کند و مشخصات GCS که بر اساس آن است. به عنوان مثال:

Projected Coordinate System : World_Equidistant_Conic

Projection : Equidistant_Conic

False_Easting : 0.00000000

False_Northing : 0.00000000

Central_Meridian : 0.00000000

Standard_Parallel_1 : 60.00000000

Standard_Parallel_2 : 60.00000000

Latitude_Of_Origin : 0.00000000

Linear Unit : Meter

Geographic Coordinate System : GCS_WGS_1984

Datum : D_WGS_1984

Prime Meridian : Greenwich

Angular Unit : Degree

در این مثال نام سیستم مختصات  World_Equidistant_Conic است. این طرح مخروطی با فاصله یکسان است. نصف النهار مرکزی طرح نقشه در صفر درجه است. موازی استاندارد در ۶۰ درجه شمالی تنظیم شده است. مبدأ واقعی برآمدگی در خط استوا قرار دارد زیرا عرض جغرافیایی مبدا صفر درجه است. شرق شرقی و شمالی کاذب آن صفر و شرق و شمال به متر (واحد خطی) است. GCS از د

ده WGS84 استفاده می‌کند.

برگرفته از کتاب کاربرد GISدر محیط زیست

ترجمه:سعید جوی زاده،شهناز تیموری،فاطمه حسین پور فرزانه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهدربارهتماسارتباط با ما