مروری بر سیستمهای اطلاعاتی جغرافیایی


ذخیره و باز کردن اطلاعات نقشه

اطلاعات نقشه فایل داده ای است که مشخصات لایه‌های داده، فریم‌های داده و طرح بندی‌ها را ذخیره می‌کند، از جمله اطلاعاتی در مورد اینکه چه لایه‌های داده ای استفاده و ایجاد می‌شوند و چگونه آنها در بخش ArcMap فعلی نمایش داده می‌شوند. در پایان بخش ArcMap به طور خودکار ذخیره نمی‌شود.

قبل از ذخیره بخش ArcMap فعلی خود به عنوان اطلاعات نقشه ابتدا باید تصمیم گرفت که چگونه اطلاعات به داده‌ها ارجاع شوند. برای انجام این کار، با کلیک بر روی File-Document Properties در نوار منوی اصلی کادر محاوره ای Map Document Properties باز می‌شود.

در گفتگو، اگر می‌خواهید اطلاعات نقشه به داده‌های مربوط به مکان فعلی اطلاعات در سیستم فایل به جای مسیرهای کامل که شامل یک حرف درایو یا نام ماشین است، اشاره کند، می‌توانید گزینه ذخیره نام مسیرهای نسبی به منبع داده را بررسی کنید، یا در غیر این صورت علامت Store را بردارید. نام مسیرهای نسبی به داده‌ها استفاده از مسیرهای نسبی اطلاعات نقشه را در رایانه‌های مختلف قابل حمل تر می‌کند. پس از تنظیم ویژگی اطلاعات می‌توانید به منوی File در نوار منوی اصلی بروید و Save را انتخاب کنید یا روی دکمه Save در نوار ابزار استاندارد کلیک کنید تا بخش ArcMap فعلی ذخیره شود. پسوند نام فایل (mxd) به طور خودکار به نام اطلاعات نقشه شما اضافه می‌شود. توجه داشته باشید که لایه‌های داده در فایل به صورت mxd ذخیره نمی‌شوند. در  صورت کپی نمودن اطلاعات نقشه بر روی یک دیسک باید تمام فایل‌های مجموعه داده مورد استفاده در پروژه ArcMap را نیز در آن دیسک کپی نمود. پس از اتمام بخش ArcMap و تمایل به بستن برنامه، روی File – Exit در منوی اصلی کلیک کنید. ArcMap از شما می‌خواهد که جلسه یا تغییرات را در یک سند نقشه ذخیره کنید. یک سند نقشه موجود را می‌توان با دوبار کلیک کردن روی آن باز کرد. با این کار یک جلسه ArcMap جدید با لایه‌های داده و ویژگی‌های نمایش مشخص شده در فایل mxd آغاز می‌شود.

مقدمه

  1. GIS یک سیستم کامپیوتری برای جمع‌آوری، مدیریت، ویراش، تجزیه و تحلیل، ارائه و انتقال داده‌های مکانی – ابزاری مهم برای تحقیقات، مدیریت و برنامه‌ریزی محیطی است. GIScience علم پشت فناوری GIS است.
  2. GIS شامل سخت افزار، نرم افزار، داده ها، افراد و رویه‌ها است. معمولا از اجزای عملکردی زیر تشکیل شده است : ورودی داده‌های مکانی، ذخیره و مدیریت داده ها، ویراش و تجزیه و تحلیل داده ها، خروجی داده‌ها و رابط ها.
  3. ریشه‌های GIS در نقشه برداری کامپیوتری نهفته است. از دهه ۱۹۶۰، GIS از سیستم نقشه برداری کامپیوتری ساده به یک سیستم کامپیوتری پیچیده با مدیریت پایگاه داده فضایی، تحلیل و مدلسازی پیشرفته مکانی و تجسم سه بعدی تکامل یافته است و پلت فرم‌های محاسباتی GIS از رایانه‌های اصلی از طریق ایستگاه‌های کاری و دسکتاپ به محاسبات توزیع شده و ابری منتقل شده اند.
  4. GIS با فرایندها و الگوهای محیطی به صورت توزیع شده مکانی سروکار دارد. کاربردهای محیطی GIS را می‌توان به سه دسته تعمیم داد : موجودی و نظارت، تجزیه و تحلیل و مدلسازی، و تجسم و ارتباطات.
  5. حل مشکلات محیط زیستی با GIS شامل (۱) تعریف مشکل، (۲) ساختاربندی مسئله، (۳) بدست آوردن و آماده سازی داده ها، (۴) طراحی یک فرآیند حل، (۵) اجرای فرایند حل و (۶) اعلام نتایج می‌باشد.
  6. نرم افزارهای مختلف GIS شامل GIS رومیزی، GIS سرور، GIS تلفن همراه، نرم افزار DBMS مکانی و کتابخانه‌های نرم افزار GIS وجود دارد. نرم افزار GIS اختصاصی تجاری است و تحت حق قانونی انحصاری دارنده حق چاپ دارای مجوز است. نرم افزار متن باز GIS کد منبع خود را به صورت رایگان در دسترس دارد و می‌توان از آن بدون هزینه مجوز استفاده کرد.

بازبینی سوالات

  1. GIS چیست؟ GIS چه تفاوتی با سایر انواع سیستم‌های اطلاعات کامپیوتری دارد؟
  2. هر یک از اجزای عملکردی GIS را شرح دهید.
  3. معماری سه لایه GIS را شرح دهید.
  4. نحوه تکامل فناوری GIS را توضیح دهید.
  5. اطلاعات جغرافیایی داوطلبانه چیست؟
  6. GIS توزیع شده و GIS ابری چیست؟
  7. در مورد نقش GIS در تحقیق ، مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست بحث کنید.
  8. فرایند حل مشکلات محیط زیستی با GIS را شرح دهید.
  9. مطالعه موردی ارائه شده در کادر ۱-۱ به GIS از چه راههایی کمک می‌کند؟ مزایای استفاده از GIS در این مطالعه موردی چیست؟

تفاوت بین GIS رومیزی، نقشه برداری اینترنتی، DBMS مکانی و کتابخانه‌های نرم افزاری GIS از نظر عملکرد چیست؟

برگرفته از کتاب کاربرد GISدر محیط زیست

ترجمه:سعید جوی زاده،شهناز تیموری،فاطمه حسین پور فرزانه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهدربارهتماسارتباط با ما